Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η Εξαφάνιση - Chevy Stevens

Τίτλος: Η Εξαφάνιση
Συγγραφέας: Chevy Stevens
Εκδόσεις: Διόπτρα
Μετάφραση: Φωτεινή Πίπη

Τα τελευταία χρόνια είμαι πολύ προσεκτική στα βιβλία που επιλέγω να διαβάσω. Η εξαφάνιση όμως ήταν μια πολύ εύκολη επιλογή. Η περίληψη ήταν αρκετή για να καταλάβω ότι πιθανότατα θα απολαύσω αυτό το βιβλίο!




Από το οπισθόφυλλο:

*Την ημέρα που την απήγαγαν, η Ανν Ο' Σάλιβαν, μια τριανταδυάχρονη μεσίτρια ακινήτων, είχε τρεις στόχους. 

Να πουλήσει ένα σπίτι, να βγάλει από το μυαλό της τον πρόσφατο καβγά που είχε με τη μητέρα της και να φτάσει έγκαιρα στο ραντεβού που είχε κανονίσει με το αγόρι της.
Η επίδειξη του σπιτιού δεν έχει πολύ κόσμο, αλλά εκεί που ετοιμάζεται να τα μαζέψει και να φύγει, καταφθάνει ο τελευταίος της επισκέπτης με ένα βαν κι η Ανν σκέφτεται ότι ίσως τελικά σήμερα να είναι η τυχερή της μέρα.
Έκανε πολύ μεγάλο λάθος...
Τελικά, η αλήθεια δεν είναι πάντα λυτρωτική.*

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η Εξαφάνιση αποτελεί το ντεμπούτο της νεαρής Καναδής συγγραφέως. Αποδεικνύει πως μερικοί άνθρωποι το έχουν πραγματικά μέσα τους! 

Ανοίγοντας λοιπόν την πρώτη σελίδα αυτού του βιβλίου με περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! 
Η Chevy Stevens χρησιμοποιεί ένα πολύ έξυπνο τρικ που έχει σαν αποτέλεσμα να αρπάζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη στιγμή. Η αφήγηση γίνεται μέσα από τις συνεδρίες ψυχανάλυσης της Ανν όπου μας διηγείται τα γεγονότα που συνέβησαν από την στιγμή της απαγωγής της και έπειτα. Η πλοκή κυλάει με ένα χειμαρρώδη ρυθμό που σε αφήνει στην κυριολεξία χωρίς ανάσα! Υπήρξαν στιγμές που με σόκαρε, άλλες που με τρόμαξε και άλλες που μου προκάλεσε τόση αγωνία που ήθελα να φάω τα νύχια μου! Έχει τόσες ανατροπές που είναι αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου χωρίς να σε βασανίζει η περιέργεια για το τι θα γίνει παρακάτω!  Η ουσία της ιστορίας δεν επικεντρώνεται μόνο στην απαγωγή, κάτι που ενδεχομένως να έκανε κοινότυπο το μυθιστόρημα, αντιθέτως έχει πολλούς κρυμμένους άσσους στο μανίκι της η Stevens γι'αυτό να είστε έτοιμοι να ξαφνιαστείτε αρκετές φορές!
Η Εξαφάνιση είναι ένα υπέροχο δείγμα της νέας γενιάς αστυνομικών μυθιστορημάτων και πιστεύω πως ακόμη και αν δεν είστε φαν του είδους, μετά από ένα τέτοιο βιβλίο θα γίνετε. Ένα άκρως απολαυστικό ανάγνωσμα που θα σας κάνει να αναζητήσετε και άλλα βιβλία της συγγραφέως αμέσως!   Για να σας διευκολύνω κυκλοφορεί "Το Στίγμα" της ίδιας το οποίο είναι πολλά υποσχόμενο και βρίσκεται ήδη στην βιβλιοθήκη μου!

Πάρτε μια γεύση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.dioptra.gr/page.aspx?itemID=SPG274


Καλή σας ανάγνωση!

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Απόκλιση - Veronica Roth



Τίτλος: Απόκλιση
Συγγραφέας: Veronica Roth
Εκδόσεις: Πλατύπους
Μετάφραση: Πηνελόπη Τριαδά

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που πρωτοείδα την Απόκλιση στις προσεχείς κυκλοφορίες της Πλατύπους, και μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.. Μετά από πολύ καιρό λοιπόν επιτέλους κυκλοφόρησε στα ελληνικά και το πήρα στα χέρια μου!





Περιγραφή:

*
Μία επιλογή 
Καθορίζει τους φίλους σου

Μία επιλογή 
Καθορίζει τα πιστεύω σου

Μία επιλογή 
Καθορίζει πού θα αφοσιωθείς — για πάντα

Μία επιλογή 
Μπορεί να σε μεταμορφώσει


Στο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής – Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις, πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι – δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια.

Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις, ενώ δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της – αλλά και πού ακριβώς θα μπορέσει να ταιριάξει στη ζωή που έχει επιλέξει, μια ρομαντική σχέση με ένα πότε σαγηνευτικό και πότε εξοργιστικό αγόρι. Όμως η Τρις έχει επίσης ένα μυστικό. Ένα μυστικό που κρύβει από όλους γιατί έχει προειδοποιηθεί ότι συνεπάγεται θάνατο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που ολοένα μεγαλώνει και απειλεί να ξηλώσει τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, συγχρόνως μαθαίνει πως το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά… ή να την καταστρέψει. *

Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω την Απόκλιση με πολύ ενθουσιασμό, αποτέλεσμα της πολύμηνης αναμονής όπως είπα και πιο πάνω. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών μου..Τουλάχιστον το πρώτο μισό του βιβλίου κύλησε χωρίς κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα. Θα μπορούσα να πω μάλιστα πως έκανα και αγγαρεία! Γενικότερα η πλοκή έχει έναν αργό ρυθμό που μόνο προς το τέλος επιταχύνεται ελαφρώς. Στο δεύτερο μισό περίπου αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον αφού πλέκεται ένα ειδύλλιο ενώ παράλληλα βλέπουμε μερικά ψήγματα δράσης. Προς το τέλος το κύριο στοιχείο της πλοκής είναι η δράση γεγονός που συνέβαλε θετικά στην τελική εντύπωση που μου άφησε το βιβλίο όταν γύρισα και την τελευταία σελίδα. Το βιβλίο αυτό κατατάσσεται στην κατηγορία "Δυστοπικό Νεανικό Μυθιστόρημα" και έχουμε διαβάσει οι περισσότεροι αρκετά αυτής της κατηγορίας τελευταία. Άλλα ήταν καταπληκτικά και άλλα μέτρια. Η Απόκλιση θεωρώ λοιπόν είναι μέτριο βιβλίο, με πολύ καλές προοπτικές όμως, αφού μην ξεχνάμε πρόκειται για τριλογία!  Η ιστορία εκπλήσσεται για άλλη μια φορά στο μέλλον όπου προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθυσμός υποχρεώνονται οι πολίτες να επιλέξουν μια από τις πέντε φατρίες στην οποία θα ανήκουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η κάθε φατρία είναι αφιερωμένη σε μια συγκεκριμένη αρετή η οποία γίνεται τρόπος ζωής σε όσους την επιλέξουν! Για τους περισσότερους η επιλογή είναι ξεκάθαρη, υπάρχουν όμως και οι Αποκλίσεις!   Ελπίζω πραγματικά το επόμενο να είναι καλύτερο γιατί η αρχική ιδέα έχει αρκετό ενδιαφέρον!


Καλή σας Ανάγνωση!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...