Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Extras- Σειρά Uglies (βιβλίο 4)



Τίτλος: Extras - Σειρά Uglies (βιβλίο 4)
Συγγραφέας : Σκοτ Γουέστερφελντ
Εκδόσεις : Μεταίχμιο
Μετάφραση: Καίτη Οικονόμου




To Extras είναι το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της αγαπημένης σειράς Uglies.. και μπορώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου από τα τέσσερα! Και δεν το περίμενα για να είμαι ειλικρινής.. αλλά ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη!




Περίληψη:


" Λίγα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ειδικών από την επαναστάτρια Τάλι Γιάνγκμπλαντ, μια πολιτιστική αναγέννηση σαρώνει τον κόσμο. "Τεχνοκέφαλοι" επιδεικνύουν τα τελευταία γκάτζετ τους, "αναρτηστές" διαδίδουν κουτσομπολιά και μόδες και άτομα με ακραίες επεμβάσεις έχουν κόλλημα με την πλαστική χειρουργική. Η δημοτικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας και όλοι λαχταρούν να γίνουν διάσημοι. Η δεκαπεντάχρονη Άγια Φούζ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά η προσωπική της κατάταξη είναι τόσο χαμηλή, ώστε ουσιαστικά η Άγια είναι ένα τίποτα. Μια "έξτρα". Η μόνη της ελπίδα να γίνει διάσημη είναι να αναρτήσει ένα πρωτότυπο συγκλονιστικό ρεπορτάζ. Και τότε ανακαλύπτει τυχαία ένα φοβερό μυστικό. Η Άγια ξέρει οτι βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιότητας. Ωστόσο τα στοιχεία που ετοιμάζεται να αποκαλύψει δεν θ'αλλάξουν μόνο την δική της μοίρα... αλλά και την μοίρα αυτού του θαυμάσιου καινούριου κόσμου."


Πολλές φορές μου έχει τύχει, βλέποντας μια πολύ ωραία ταινία ή διαβάζοντας ένα καταπληκτικό βιβλίο να νιώσω οτι θα ήθελα να έχει λίγο ακόμη για να δω τι γίνεται μετά.. αφού η περιπέτεια τελειώσει να πάρουμε μια γεύση του "ζήσανε αυτοί καλά.." Ε λοιπόν αυτή την ανάγκη μου κάλυψε αυτό το βιβλίο! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι περιπέτειες της Τάλι τελειώνουν με το τρίτο βιβλίο της σειράς και κάλλιστα θα μπορούσε να μην υπάρξει τέταρτο. Αλλά με το Extras μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε τι έγινε μετά την νίκη της Τάλι έναντι των Ειδικών.. Επιπλέον είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και η ροή των γεγονότων είναι πιο γρήγορη από τα τρία προηγούμενα και παρά το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου η Τάλι είναι πρακτικά απούσα, στην πραγματικότητα βρίσκεται παντού! Τέλος πρέπει να πω ότι προσαρμόστηκα γρηγορότερα στο περιβάλλον του βιβλίου από ότι στα προηγούμενα. Η σειρά κατά την γνώμη μου κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!


ΥΓ. Η σειρά θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο το 2012!

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν- Λάϊονελ Σράϊβερ


Τίτλος : Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν
Συγγραφέας: Λάϊονελ Σράϊβερ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη


Το βιβλίο αυτό μου πήρε αρκετό καιρό να το τελειώσω..όχι όμως γιατί δεν ήταν καλό.. αντιθέτως ! Θα το χαρακτήριζα πολύ πολύ καλό! Απλώς ανάλογα με την φάση της ζωής μου στην οποία βρίσκομαι άλλοτε διαβάζω αργά και άλλοτε με ταχύτητα αδιανόητη! Πριν πω περισσότερα, να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου φίλη Γιώτα γι'αυτό το δωράκι!


Περίληψη:


Τι συμβαίνει όταν η μητρότητα δεν είναι μια ονειρεμένη εμπειρία; 
Πώς νιώθει μια μητέρα απέναντι στον γιο της τον δολοφόνο; 
Ποιες είναι οι ευθύνες της; 
Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι; 

Η Ίβα ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να γίνει μητέρα. Σίγουρα δεν ήθελε να γίνει η μητέρα ενός ψυχρού αγοριού που δολοφόνησε εφτά συμμαθητές του, έναν υπάλληλο της σχολικής καντίνας και μια δημοφιλή καθηγήτριά του λίγες μέρες πριν κλείσει τα δεκάξι. 
Δύο χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, ήρθε η ώρα η Ίβα να αναλύσει με ειλικρίνεια τον γάμο, την καριέρα της, την οικογένειά της, τη σχέση της με τα παιδιά της, το φονικό ξέσπασμα του Κέβιν σε μια σειρά από αφοπλιστικά εξομολογητικές επιστολές που απευθύνονται στον χαμένο σύζυγό της, τον Φράνκλιν. 



Όσο διάβαζα αυτό το μυθιστόρημα, είχα την αίσθηση ότι διαβάζω πραγματικά γεγονότα.. σίγουρα η συγγραφέας εμπνεύστηκε την ιστορία από αληθινά γεγονότα αφού έχουν συμβεί στον παρελθόν παρόμοιες τραγωδίες, αλλά η γραφή της δίνει την αίσθηση του αληθινού!
Αρκετά σκληρό και ωμό πολλές φορές με έβαζε συνεχώς σε σκέψεις! Ο εφευρετικός τρόπος γραφής, μέσω επιστολών της Ίβα στον χαμένο σύζυγο της Φράνκλιν, μου άρεσε πολύ και τον βρήκα πρωτότυπο. Μέσα από τις επιστολές αυτές παρακολουθούμε βήμα-βήμα την ανασκόπηση των γεγονότων μέσω της Ίβα στην προσπάθειά της να κατανοήσει τους λόγους και τα κρυμμένα κίνητρα που οδήγησαν τελικά τον γιο της στα γεγονότα εκείνης της Πέμπτης. Ο προκλητικός, σκληρός και σκοτεινός Κέβιν είναι ένας χαρακτήρας που δεν ξεχνιέται, αποτυπώθηκε τόσο έντονα στο μυαλό μου που θα τον σκέφτομαι καιρό! Χαίρομαι πολύ που διάβασα αυτό το βιβλίο και ανυπομονώ να δώ την ταινία, η οποία ήδη έχει κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα!

ΥΓ. Το βιβλίο "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" έχει κερδίσει το βραβείο Orange το 2005 .





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...